MId-century als blijvende stroming

Gepubliceerd op 5 februari 2023 om 13:16

Inspiratie

Er zijn twee stromingen waar ik  door wordt geïnspireerd  en die zie je dan ook terug in mijn woonkamer en in mijn artwork in de webshop.

Dat zijn de meubels en art uit de Mid-century periode en de Art Deco.

Eerst iets meer over de  Mid- century stroming.

Wat is  Midcentury art

Mid-century art is een term die verwijst naar kunst uit de periode van de jaren 1940 tot 1970. Het was een tijd van politieke en culturele veranderingen na de oorlog  en  daar kwamen verschillende stijlen en richtingen in de kunst uit voort.

Mid-century kunst  is eigenlijk een stroming waar meerdere stromingen onder vallen. Het is bekend om haar minimalistische en functionele stijl, die is geïnspireerd op de Bauhaus-beweging uit Duitsland.

Deze stijl concentreerde zich op het creëren van objecten die zowel esthetisch als functioneel waren, met een simpele, elegante en effectieve vormgeving. Deze kunstbeweging produceerde veel designstukken, waaronder meubels en verlichting,.

Een andere populaire stijl in mid-century kunst was abstract expressionisme.

Dit was een beweging die ontstond in de jaren '40 en '50 en gevormd werd door kunstenaars zoals Jackson Pollock en Willem de Kooning.

Abstract expressionisme was gericht op emotie en expressie, en de kunstenaars gebruikten krachtige en losse streken en vormen om hun gevoelens te verbeelden.

Invloed

Mid-century kunst had  ook invloed op de architectuur van die tijd. Beroemde architecten zoals Le Corbusier en Mies van der Rohe ontwierpen gebouwen die de minimalistische en functionele stijl uit de kunst weerspiegelden.

En je kent ongetwijfeld de stoel van Vitra design door Charles & Ray Eames. En de meubels van Rietveld met zijn primaire kleuren en minimalistische vormgeving.

Deze is nog steeds zeer populair en worden ook nu nog gemaakt en nagemaakt.

 

Popart: Stroming uit de mid-century

Pop Art was ook een belangrijke beweging in de mid-century kunst. Iedereen kent wel Andy Warhol .Het was een reactie op de opkomende populariteit van de moderne media en reclame, en de kunstenaars gebruikten elementen van reclame, film, televisie en populaire cultuur om hun werk te creëren.

Mid century blijft populair

De minimalistische en functionele stijl, het abstracte expressionisme, pop art en de impact op de architectuur zijn allemaal kenmerken die deze tijd uniek maken en nog steeds relevant en betekenisvol zijn.

Mid-century kunst is nog steeds populair. De designs zijn nog steeds veel geld waard.  Veel mensen zijn geïnteresseerd in de minimalistische en elegante stijl van deze tijd, en veel kunstenaars en ontwerpers zijn nog steeds beïnvloed door deze beweging.

 

Wil je meer lezen over kunststromingen ? Wil je meer lezen over de Mid-century stroming?Wil je op de hoogte blijven wanneer er weer een nieuw blog verschijnt? Stuur even een bericht en dan ontvang je mijn nieuwe blog in je mailbox.

Het volgende blog zal gaan over :Wat is nu Art Deco en Art Nouveau

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.